top of page
Foto van schrijverWegwijs

Van goede voornemen naar gewoonte

Van goede voornemen naar gewoonte

Het nieuwe jaar biedt veel mensen de kans om na te denken over wat ze willen bereiken. Voor mensen met autisme kan het maken van goede voornemens een unieke uitdaging zijn, maar ook een waardevolle gelegenheid voor groei. Het is belangrijk om realistische en haalbare doelen te stellen, rekening houdend met je eigen noden. Door structuur en voorspelbaarheid te bieden, kunnen deze voornemens makkelijker worden volgehouden.


Een nieuw goed voornemen kan zijn, om vanaf morgen elke dag eventjes tijd te maken voor het bijhouden van je positieve ervaringen van elke dag! Onderzoekt toont namelijk aan dat het bijhouden van positieve ervaringen het gevoel van geluk kan verhogen. Op deze manier moedig je jezelf aan om dagelijks stil te staan bij wat er goed ging en dus ook wat kan helpen om negatieve ervaringen om te buigen naar positieve ervaringen. We weten dat het bijhouden van positieve ervaringen geen garantie is voor een constant gelukkiger lezen, maar het kan je helpen om bewuster stil te staan bij jezelf en bij je omgeving. Zo ga je in de toekomst meer oog hebben voor 'kleine gelukjes' doorheen de dag.


Een positieve ervaring hoeft niet persé groots te zijn. Denk maak aan een glimlach van een ander, een moment van rust, dat kleine stapje voorruit…


Maar hoe hou je dit goede voornemen -het bijhouden van drie positieve ervaringen per dag, of een ander voornemen- nu vol? Wij delen enkele concrete tips om je voornemens in je dagroutine op te nemen.


1. Kies een vast moment

Bepaal een specifiek moment op de dag, bijvoorbeeld ’s avonds na het eten of vlak voor het slapen gaan om te reflecteren op wat er goed ging.


2. Gebruik een notitieboek of app

Kies een mooi papieren notitieboek dat je leuk vindt en dat je gemakkelijk bij je kunt houden. Er bestaan ook invulboekjes die je kan aankopen en per dag kan invullen. Leg dit boekje naast je bed, bij de tv of op een andere plek waar je het snel terugvindt en de tijd kan nemen om het in te vullen.


Er bestaan ook heel wat digitale apps waarbij je je dagelijkse routine of ervaringen makkelijk kunt bijhouden, zoals Happify, Daylio of 5 minute journal app.


3. Begin klein

Schrijf kort op wat je positieve ervaringen zijn. Deze woorden zijn enkel voor jezelf. Je hoeft ze niet te laten lezen aan een vriend, ouder, leerkracht, collega... Je mag gewoon je eigen woorden gebruiken én schrijffouten maken ;-).


Probeer details toe te voegen, zoals wie erbij betrokken was of waar het plaatsvond. Gebruik hiervoor het principe van 'Geef me de 5': Wie, wat, waar, hoe en wanneer.


4. Wees creatief

Je hoeft niet alleen te schrijven. Overweeg om tekeningen of doodles toe te voegen, of gebruik stickers of foto’s om je ervaringen visueel weer te geven als je dit leuker of makkelijker vindt.


Je kan ervoor kiezen om elke week een thema toe te passen, zoals “vandaag deed ik voor het eerst iets nieuws” of “kleine overwinningen” of “deze week focus ik me op mijn vrije tijd”


5. Reflectie en groei

Neem elke maand de tijd om je eerdere ervaringen te bekijken. Dit geeft je voldoening. Misschien zie je wel bepaalde thema's terugkomen.


Als je dat wil, kan je je positieve ervaringen ervaringen delen met vrienden of familie. Dit kan de vreugde vergroten en anderen aanmoedigen hetzelfde te doen.


6. Maak het een gewoonte

Zet een dagelijkse herinnering op je telefoon of gebruik een kalender om jezelf te herinneren aan je 'journalingmoment'. Probeer het zeker een paar weken vol te houden, zodat het hierna een natuurlijke gewoonte wordt in je dagelijks leven.


7. Wees mild voor jezelf

Als je een dag overslaat of geen drie ervaringen kunt vinden, wees dan niet te streng voor jezelf. Dit is zeker oké. Het gaat om de intentie en de oefening, niet om perfectie.


8. Focus op gevoelens

Wat betekende het moment voor jou? Waarom was dit een fijn moment voor je? Wat deed het met je dat iemand je een compliment gaf? Hoe zagen anderen aan je dat je blij was?


9. Blijf open voor nieuwe ervaringen

Sta open voor nieuwe ervaringen die je kunt vastleggen. Dit kan variëren van iets kleins, zoals een lekkere maaltijd of een mooi liedje op de radio, tot grotere gebeurtenissen, zoals een ontmoeting met vrienden.


10.Combineer met meditatie of ademhalingsoefeningen

Neem een paar minuten om te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen voordat je je positieve ervaringen opschrijft. Dit kan je helpen om je rust te vinden en makkelijker te kunnen stilstaan bij je positieve ervaringen.


 

Invuldagboeken voor jong en oud


Weet je niet goed hoe je moet beginnen in een (blanco) dagboek? Dan zijn invuldagboeken een handig hulpmiddel! Door de vaste structuur en duidelijke vragen biedt het een houvast en kost het minder tijd om in te vullen. De vragen laten je gerichter nadenken wat je moet opschrijven. Bovendien sluit de voorspelbaarheid van een invuldagboek goed aan bij mensen die baat hebben bij routine en structuur, omdat de vragen vaak elke dag terugkomen.


Het 6 minuten dagdoek

Het 6 minuten dagboek van Dominik Spenst is het perfecte voorbeeld van een invuldagboek. Vragen zoals 'Ik ben dankbaar voor...', 'Zo ga ik vandaag een geweldige dag maken' of 'Leuke dingen die ik hem meegemaakt' laten je elke ochtend én avond positief reflecteren over de dag.


De Kletsboeken van Gezinnig zijn ideale invuldagboeken voor kinderen omdat ze op een speelse en laagdrempelige manier stimuleren om na te denken over hun dag. Met leuke vragen, grappige opdrachten en creatieve invulmogelijkheden maken ze het leuk om positieve momenten van de dag te ontdekken en vast te leggen. Het is tevens een leuke manier om samen met je kind te babbelen of om de dag af te sluiten.


Er bestaan verschillende variaties van de Kletsboeken: Tafelklets, Slaapklets, Relaxklets, Duoklets... We hebben tevens verschillende Kletsboeken beschikbaar in onze Autitheek om uit te lenen. Let wel, de boeken dienen enkel als inkijkexemplaar en mogen niet ingevuld worden.



12 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page