top of page
Foto van schrijverWegwijs

Tips voor een stressvrij doktersbezoek

Bijgewerkt op: 17 sep.

Het doktersbezoek kan voor sommige kinderen een spannende ervaring zijn, maar voor kinderen met autisme kan het extra uitdagend zijn. De onbekende omgeving, onverwachte situaties en nieuwe gezichten kunnen zorgen voor angst en stress. In deze blogpost delen we onze tips om het doktersbezoek zo aangenaam en stressvrij mogelijk te maken voor je kind.


Tip 1: Bij het maken van de afspraak vraag je best naar het eerste afspraakmoment van de dag of dagdeel. Zo houd je de wachttijd zo kort als mogelijk.


Tip 2: Zijn er toch wachttijden, zorg dan voor iets leuks dat je kind kan doen tijdens het wachten. Sommige dokterspraktijken voorzien zelf een speelhoekje in de wachtzaal. Maar als dit er niet is, kan je best zelf voorzien zijn met een boekje, speelgoedje of een wachtbox. Een wachtbox is een kleine, handige meeneemdoos met allemaal spulletjes die kunnen helpen om de rust te bewaren tijdens het wachten. Vul de doos met tangles, fidgettyos of anti-stressmateriaal die helpen om je kind rustig bezig te houden.


Tip 3: Indien je inschat dat één afspraakmoment te kort zal zijn voor de zorgvraag die jullie hebben, dan reserveer je best een dubbele afspraak.

 

Tip 4: Zorg voor voorspelbaarheid van de doktersafspraak. Dit kan je doen aan de hand van de Geef me de Vijf-methodiek van Colette De Bruin (wie, wat, waar, wanneer, hoe). Maak indien gewenst gebruik van een visualisatie (bijvoorbeeld aan de hand van prenten of picto’s) om de situatie te verduidelijken.


Onze activiteitenplanner kan ook helpen om de doktersafspraak te verduidelijken.




 

Tip 5: Je kan de doktersafspraak ook samen met je kind voorbereiden aan de hand van het stappenplan van begrijpjedokter.be. Met hun fiche (Begrijp-je-dokter-NL.pdf (begrijpjedokter.be) kan je samen met je kind op voorhand nadenken over wat jullie zullen bespreken met de arts.


Tip 6: Geef de huisarts vóór de afspraak reeds informatie over de noden van je kind en hoe hij/zij daar het best mee kan omgaan (do’s & don’ts). Dit kan je doen aan de hand van een aparte afspraak of telefonisch consult vooraleer de ‘echte’ afspraak plaatsvindt. Bij online afspraken kan je dit mogelijks meedelen bij de opmerkingen.

Bijvoorbeeld: Zorg dat de arts weet hoe het kind gerustgesteld en/of afgeleid kan worden, dat het belangrijk kan zijn om steeds te zeggen wat hij/zij zal doen alvorens de handeling uit te voeren etc.


Raadpleeg zeker ook de Praktische Gids van Participate om te weten welke informatie je concreet kan maken in het voorbereiden van de huisarts over de noden van jou of jouw kind.


Tip 7: Zorg voor een warme doorverwijzing naar een andere arts of specialist voor behandelingen waarvoor je kind angst heeft (bijvoorbeeld bloedprikken). Waarom? Wanneer een afspraak als traumatisch beschouwd wordt, kan het ervoor zorgen dat je kind de volgende keer niet meer naar de huisarts meewilt.  


Tip 8: Maak het materiaal van de dokter voorspelbaar door dit materiaal van te voren reeds spelenderwijs met je kind te verkennen, bijvoorbeeld aan de hand van een dokterskoffertje en/of een (prenten)boek over een bezoekje van/aan de dokter.



30 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page