top of page
Foto van schrijverWegwijs

Prikkelarme feestdagen


De kerstvakantie is in aantocht en dus staan Kerstmis en Nieuwjaar voor de deur. Het is enerzijds een hele gezellige periode, maar ook een periode vol veranderingen in routine, drukte en sociale verplichtingen. Dit maakt het vaak lastig om echt van de feestdagen te genieten.


Juist daarom is het belangrijk om in deze periode extra aandacht te besteden aan structuur en voorspelbaarheid. Een duidelijke planning, rustige momenten tussendoor en een prikkelarme omgeving kunnen bijdragen aan meer rust en comfort. Met de juiste voorbereiding kunnen ook de feestdagen een fijne en veilige tijd worden voor iedereen.


In deze blog geven we enkele tips en handvatten om de feestdagen zo prikkelarm mogelijk te maken, zodat iedereen op zijn of haar eigen manier kan meedoen en genieten.


Maak een duidelijke planning

Maak op voorhand een duidelijke planning van de dag waarin beschreven wordt wat er gaat gebeuren en wat er (van je kind) verwacht wordt. Gebruik hiervoor onze handige activiteitenplanner!


De activiteitenplanner is gebaseerd op het principe van Geef me de 5 van Colette De Bruin:

  • Wat gaat er gebeuren?

  • Wanneer gaat het door?

  • Wie zal er aanwezig zijn?

  • Waar gaat het door?

  • Hoe zal het gebeuren?

Wij hebben er ook nog 2 extra's aan toegevoegd: wat mag/moet je meenemen en wat moet je thuislaten?


Beschrijf in de activiteitenplanner zo concreet mogelijk, en stap voor stap, wat er gaat gebeuren. Overloop de planning op voorhand of hang hem op een zichtbare plaatst op. Probeer je in de maten van het mogelijke je hier zo goed mogelijk aan te houden, om stress of overprikkeling te vermijden.


Zie hieronder een voorbeeld van Kerstmis:





Wel of geen cadeautjes?

Cadeautjes zijn vaak het leukste aan de feestdagen, maar ze kunnen ook voor spanning zorgen als je kind niet weet wat het wel of niet zal krijgen. Wil je je kind toch blij maken met iets? Ga op voorhand samen cadeaus kopen of pak het samen in. Je kan er ook voor kiezen om doorzichtig of geen inpakpapier te gebruiken.


Kerstdiner

Een kerstdiner duurt vaak veel langer dan een normale maaltijd en vaak zijn hier sociale regels aan verbonden.

  • Je kan een visuele planning maken met pictogrammen, tekeningen of een tijdslijn om de verschillende delen van het diner duidelijk te maken: apertief, voorgerecht, hoofdgerecht, pauzes, ...

  • Deel op voorhand het menu, zodat iedereen weet wat er wordt geserveerd. Je kan er ook voor kiezen om een aangepast kindermenu te voorzien. Behoudt dezelfde eetregels die je anders ook hanteert. Bijvoorbeeld: Lust je het niet? Lik er eens een keertje aan of proef een klein hapje.

  • Communiceer duidelijke verwachtingen en bespreek wat er tijdens het diner zal gebeuren. Spreek af met je kind wanneer het mag opstaan – bijvoorbeeld als het zelf vindt dat het klaar is – en wat het dan wel of niet kan gaan doen.

  • Worden de gesprekken (aan tafel) wat drukker? Zorg dat je de nodige hulpmaterialen om te ontspannen meehebt: een (noise-cancelling) koptelefoon, fidget-toys...


"... 3... 2... 1... Gelukkig nieuwjaar!"

Om middernacht 'knallen' we het nieuwe jaar in. Bespreek wat er precies gebeurt om 24:00 uur, zoals handjes, knuffels of kusjes geven, bubbels drinken, elkaar "gelukkig nieuwjaar" wensen. Maar maak ook duidelijk wat er van je kind verwacht wordt. Houdt hiermee rekening met de sociale mogelijkheden van je kind.


Vuurwerk

Sommige kids vinden de onverwachte knallen van het vuurwerk heel vervelend. Helaas kan je die niet weghalen. Blijf het gevoel en de spanning echter wel erkennen. Ga naast het kind staan en vertel wat je hoort en ziet en wat het is. Relativeer de situatie maar negeer het niet. Vergeet zeker de koptelefoon van je kind op deze avond niet!


Nieuwjaarsbrieven voorlezen

Verplicht je kind niet om zijn of haar nieuwjaarsbrief voor te lezen als hij of zij dit niet wilt. Bekijk samen hoe het op een ontspannen, aangename manier kan verlopen. Je kind kan eventueel in een aparte ruimte, alleen met meter/peter of oma/oma, de nieuwsbrief voorlezen. Een leuk alternatief kan zijn om je kind de nieuwjaarsbrief thuis voor te lezen, terwijl je dit filmt. Op nieuwjaarsdag kan je het filmpje aan de grootouders of meter/meter zien.


Plan niet te veel in

De kerstvakantie met zijn feestdagen kunnen heel druk zijn. Behoud zoveel mogelijk dagelijkse structuur en plan buiten de feesten niet te veel activiteiten in. Laat je kind tussendoor bekomen met ontspannende activiteiten (thuis).



Met wat extra aandacht voor structuur, voorspelbaarheid en rust tussendoor kunnen de feestdagen voor iedereen een gezellige tijd worden. Houd rekening met de behoeften en prikkelverwerking van je kind. Want die kleine aanpassingen kunnen voor hen een groot verschil maken!


Fijne feestdagen! 🎄✨

80 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page