top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Autismepas: communicatiemiddel voor stressvolle situaties

Bijgewerkt op: 19 feb

Onlangs werd de Autismepas van Liga Autisme Vlaanderen gelanceerd.


Wat is de Autismepas?

De Autismepas is een communicatiemiddel dat kan gebruikt worden in stressvolle situaties, waar je nog moeilijk tot (gepaste) communicatie komt. Met de Autismepas kan je aangeven dat je autisme hebt, dat je je in een stresssituatie bevindt en wat je op dat moment nodig hebt vanuit de directe omgeving. Je hebt ook de mogelijkheid om een contactpersoon (met telefoonnummer) te vermelden op de Autismepas.



Voor wie is de Autismepas bedoeld?

De Autismepas is een hulpmiddel voor kinderen, jongeren en volwassen met autisme.


Waarvoor kan je de Autismepas gebruiken?

De Autismepas is enkel en alleen een communicatiemiddel. De Autismepas geeft je geen recht op kortings- of voordeeltarieven of specifieke faciliteiten (bv. in een pretpark, luchthaven, museum…).

Je kan de Autismepas bijvoorbeeld in volgende contexten gebruiken:

  • in het kader van (openbaar) vervoer (bv. tram, bus, taxi…)

  • in een winkel of aan een loket (bv. gemeentehuis, zwembad, supermarkt…)

  • in een medische setting (bv. dokter, tandarts, ziekenhuis…)

  • ten aanzien van een politieagent of parkeerwachter

  • op school of op de werkvloer


Hoe ziet de Autismepas er uit?

De Autismepas is een kaartje (bankkaartformaat). Op de voorkant staat de naam van de persoon en de tekst ‘Ik heb autisme’. Op de achterkant staat de tekst ‘Deze situatie geeft mij veel stress!’. Daaronder kan je enkele tips voor de omgeving vermelden, alsook (indien gewenst) de gegevens van een contactpersoon.


Hier zie je een voorbeeld van de Autismepas (van een fictief persoon):


Wanneer je de Autismepas bestelt, ontvang je niet alleen een kaart maar ook een digitaal bestand van jouw persoonlijke Autismepas. Bij de meeste smartphones is het mogelijk om dit bestand als snelkoppeling op je startscherm te plaatsen. Op die manier kan je ook een digitale versie van je Autismepas bij de hand hebben. Meer info over hoe je dit bestand op je smartphone zet, vind je hier.


Hoeveel kost de Autismepas?

De kostprijs van de Autismepas bedraagt 7,5 euro (incl. verzendingskosten). De betaling gebeurt online en volgt op het einde van de online aanvraag.


Je hebt jouw Autismepas aangevraagd. Wat nu?

Jouw Autismepas wordt binnen de 30 dagen geprint en verstuurd via de post. Je ontvangt hiernaast ook een mail met het digitaal bestand van jouw persoonlijke Autismepas.



Ondersteuning vanuit Wegwijs?

Cliënten die in begeleiding zijn bij Wegwijs én die hulp nodig hebben om een Autismepas aan te vragen, kunnen hiervoor terecht bij zijn of haar thuisbegeleider.

Indien personen die niet gekend zijn (uit Limburg, met een diagnose ASS) graag een Autismepas aanvragen én hiervoor hulp wensen, verloopt de vraag via het secretariaat en zal er een afspraak ingepland worden.


Extra tips bij het gebruik van de Autismepas?
  • De Autismepas is ontwikkeld als communicatiemiddel voor stressvolle situaties. Het kan zinvol zijn om in het begin de Autismepas te gebruiken in een gekende situatie die voor jou minder stressvol is. Op die manier kan je het gebruik van de Autismepas inoefenen en verlaagt dit de drempel om de pas te tonen in een stressvolle situatie.

  • Heb je het telefoonnummer van een contactpersoon op jouw Autismepas laten drukken? Breng deze persoon hiervan dan op de hoogte. Je kan hem of haar verwijzen naar onze website www.ligaautismevlaanderen.be/autismepas voor meer info.

  • Indien je dit wenst, kan je jouw Autismepas in een plastiek insteekhoesje of bagdehouder aan een lanyard hangen. Een voorbeeld hiervan zie je hiernaast. Deze badgehouder kan je online aankopen of in een winkel met kantoormaterialen.


Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page